“Dağlarından yağ, ovalarından bal akan”, aydınlık insanların şehri Aydın...
Sizleri çok kolay ulaşım sağlayabileceğiniz bu şehre davet ediyoruz.
Aydın ovasına bakan Tralleis’ten, benzersiz bir güzelliği olan Apollon Tapınağı’na ve Karia eyaletinin başkenti Afrodisias’a eşsiz bir tarih yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız? Tarihin derinliklerinde kaybolup Ege’nin taze ürünleriyle hazırlanmış sofralardaki lezzetler ile günümüze döneceğiniz, ustaların elinden çıkan el emeği göz nuru yöresel ürünlere dokunacağınız huzur dolu bir hafta sonu önerisi yapıyoruz sizlere. İşte bir hafta sonunda Aydın’da yapabilecekleriniz bu yazıda…
Cuma
Otele Yerleşme ve Konaklama
İzmir ya da Muğla yollarından giriş yapanlar için zamanı daha etkin kullanmak adına, konaklama önerimiz Didim- Kuşadası bölgesi... Hafta sonundaki programınıza hazırlık için gece güzel bir uykuya ihtiyacınız olacak. Bu bölgede seçeceğiniz otele yerleştikten sonra Ege’nin kalbinde güzel bir akşam gezintisi yapmanızı öneriyoruz.
Didim: Önünde Ege Denizi, arkasında nazlı nazlı akan Menderes Nehri ile Romalılardan Perslere, Selçuklulardan Osmanlılara kadar her devrin sevgilisi bir kent... Otel yerleşiminizden sonra kent merkezinde tur atabilir ve Ege yaşam tarzına kendinizi bırakabilirsiniz. Akşam vakti sakin ve bir o kadar güzel denize karşı uzaklara dalmaktan kendinizi alamayacaksınız.
Kuşadası: Antik çağdan bu yana deniz ticaretinin merkezi olan ve Egelilerin “Ada” diye tabir ettikleri bu harika yer adından her yerde söz ettirmeye devam ediyor. Otele yerleşim sonrası limana demirleyen dev kurvaziyer gemilerine nazır bir kent gezisi sizi tüm stresinizden uzaklaştıracak. İskelenin yakınındaki Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nı ve çarşı içindeki Kaleiçi Cami’yi ziyaret edebilirsiniz.
Efeler: Denizli yolundan Aydın’a geliyorsanız, programı daha verimli kılmak adına Aydın’ın merkez ilçesi Efeler’de konaklayabilirsiniz. Otele yerleşim sonrasında kısa bir kent gezisi yapıp Aydın’ın merkezini keşfedebilirsiniz.
Cumartesi
Didim
Tüm sanatların, güneşin ve ateşin tanrısı, kehanet yapıcı ve bilici tanrı Apollon onuruna inşa edilen, eski zamanlarda dünyanın kehanet merkezi olan Apollon tapınağı dev sütunları, Medusa heykeli ve ihtişamlı yapısıyla görenleri hayran bırakır.
Didim’den sonra taş evleri ile ünlü Doğanbey köyünü ziyaret edebilir, Doğanbey Karina’da huzurlu manzarasıyla deniz kenarındaki restoranlarda yemek yiyebilir veya Güllübahçe’deki dünyanın ilk ızgara sistemli şehir yapısına sahip Priene Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.
Ortaklarda Çöp Şiş Keyfi
Doğa ve tarih dolu bir günün içine birbirinden güzel yerel lezzetleri eklemek keyfinize keyif katacak... Ege Bölgesi’nin en iyi yol üstü lezzet duraklarından biri ile tanışmalısınız. Ortaklar’da yer alan çöp şiş restoranlarına uğrayabilirsiniz.
Alışveriş Zamanı – Aydın Şehir Merkezi (Efeler)
Antik dönemden bu yana neden tüm insanlığın burada yaşamak istediğinin cevabıdır Aydın şehri. Herodot’a göre “Gökyüzü altındaki en güzel yeryüzü”, Evliye Çelebi’ye göre ise “Dağlarından yağ, ovalarından bal akan” şehirdir. Güzel ikliminin eşliğinde uzun çarşılarında Aydın’a özgü hatıralara sahip olmaya davet ediyoruz sizleri. Aydın’da birbirinden güzel yöresel ürünleri, şehir ile özdeşleşmiş kuru incir, zeytinyağı ve kestane gibi tatları almadan dönmeyin. Bununla birlikte yol üzerindeki mağazalardan alışveriş yapabilir ve tezgâhlardan taze toplanmış ürünlerden alabilirsiniz.
Tralleis Gezisi
MÖ 13. yüzyılda kurulan, Antik Çağ’da seramik ve heykelcilik gibi sanat dallarında parlayan, Bizans egemenliği altındayken önemli bir piskoposluk merkezi olan antik kent Aydınlılar tarafından “Üç Gözler” adıyla anılıyor. Afrodisyas’ın dünyaca ünlü heykeltıraşları Tralleis’teki okulun öğrencileri arasından çıkmış. Apollonios ve Tauriskos isimli iki büyük yontu ustası ile İstanbul'daki Ayasofya’nın mimarlarından Anthemios Tralleis’te yetişmiş. Heykel sanatının dünyaca meşhur örneklerinden Farnese Boğası ve Genç Atlet Tralleis'te yapılmış. Ayrıca antik devirden günümüze eksiksiz ulaşan tek müzik eseri Tralleis Antik Kenti’nde bulunmuş.
Aydın Arkeoloji Müzesi
Çok güzel bir bahçe içerisinde modern bir müze binasında hizmet veren bu kültür hazinesi sizleri de etkileyecek. Aydın il sınırları içerisinde yer alan Tralleis, Magnesia, Alinda, Alabanda, Nysa, Amyzon, Piginda, Harpasa, Myus, Pygela, Orthosia, Mastaura vb. antik kentlerden gelen çeşitli dönemlere ait eserler misafirlerine eşi bulunmaz bir görsel şölen sunuyor.
Pazar
Nysa Antik Kenti Gezisi
Antik kentleri ile ünlü Aydın’da sizleri romantik bir kente davet ediyoruz. Çok dik yamaçlı bir vadinin iki yakasına kurulmuş Nysa Antik Kenti ziyaretçilerini bekliyor. Kent, Efes’teki Celcus kütüphanesinden sonra Türkiye’deki en iyi korunmuş kütüphaneye sahip, bir zamanların ünlü coğrafyacısı Strabon burada yaşamış ve eğitim görmüş.
Kentin sokaklarında gezerken zamanın en gelişmiş su ve sel önleme sistemlerini görecek, kendine has rengi ile işlenmiş sütunlarda nice ustalıklara şahit olacaksınız.
Öğle Yemeği: Aydın Pidesi
Yenipazar’dan başlayıp Nazilli’ye ve ardından Karacasu’ya uzanan coğrafyada pide ilk akla gelen lezzetlerdendir. Yüzlerce yıllık pidecilik geleneği ile ustaların ellerinden tabaklara dökülen çeşit çeşit pideleri, özellikle bu yöreye has tahinli pideyi denemenizi öneririz.
Afrodisias Gezisi
Güzellik, aşk, doğa ve bolluk tanrıçası Afrodit’e adanan kent, Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alır. Kentin bulunuş öyküsü de en az kentin kendisi kadar güzel… Ara Güler, 1958 yılında baraj açılışının fotoğraflarını çekmek için Aydın’a gider, dönüşte ise yolunu kaybeder ve kendisini Karacasu’nun Geyre beldesinde bulur. Bakar ki köylüler tarihle iç içe yaşıyor. Roma sütunları, sütun başları, lahitler… Usta fotoğrafçı bunları fotoğraflar ve Afrodisias böylelikle gün ışığına çıkmaya başlar.
Dünyada eşine az rastlanan güzellikteki heykeller Afrodisias Müzesi’nde sergilenirken, ziyaretçiler buranın döneminin heykel merkezi olmasına bir kez daha hak veriyorlar. Antik kent, 2017 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde…
Aydın’a Ulaşım:
Havayolu ile ulaşım:
Demiryolu ile ulaşım:
Araba ile ulaşım:
Aydın Merkez’e Araba ile Ulaşım Süreleri |
|
Muğla |
1 Saat |
İzmir |
1 Saat |
Denizli |
1,5 Saat |
Manisa |
1,5 Saat |
Balıkesir |
3,5 Saat |
Antalya |
4 Saat |
Çanakkale |
5,5 Saat |
Ankara |
7 Saat |
İstanbul |
8 Saat |
Denizli Yolundan Giriş Yapanlar İçin Program Önerimiz:
Cuma:
Cumartesi:
Pazar: