Aydın’ın sebze yemekleri ile yarışan et yemekleri ve kebaplarının en meşhurlarından bir tanesi Dalama tandırı... Lezzetini doğal ortamda kekik, meşe, palamut ve pinar gibi bitkiler ile beslenen süt kuzu ve oğlaklardan alıyor. Bu aromatik bitkiler etin lezzet ve kokusunu etkileyerek kalitesini yükseltiiyor
Dalama tandırının diğer ayırt edici özellikleri etin tazeliği, pişirildiği kuyu, pişme süresi ve servis şekli. Tandırlık süt kuzu ya da oğlak 13 kilogramdan hafif, 20 kilogramdan ağır olmamalı. Tandırın pişirildiği Madran çayı taşı, kireçtaşı ve ateş tuğlası ile örülen 1 metre yükseklik ve genişliğindeki yuvarlak kuyu ise adeta cam bir fanus. Demire çengellenerek kuyuya sarkıtılan etler pişerken kuyunun ısı kaybetmemesi için etrafı harçla kapatılıyor. 1,5 saat pişirildikten sonra açılan tandırın tava gelmesi için 15 dakika daha beklendikten sonra kuyudan mis kokulu tandır çıkarılıyor.
Özel yapılmış pidesi ile servis edilen Dalama tandırı biber, domates, soğan, roka vb. yeşillikler, içecek olarak ayran ya da cacık ile kuru sivri biber benzeri baharatlar ile sunuluyor. Etinden kuyusuna, pidesinden sunum şekline hem yöresel hem de kültürel bir miras olan “Dalama Tandırı” coğrafi işaret tescili de alan Güney Ege lezzetlerinden biri.